SvD rapporterar: Norge kommer att införa språktest för invandrare. För medborgarskap krävs det att man har gått igenom kursen och klarat examen.
Det absolut mest positiva med detta är att antalet undervisningstimmar kommer att fördubblas!
Jag är i grunden positiv till detta. Detta kan vara ett första steg i rätt riktning. I arbetsmarknaden kommer en språk-examen vara en utjämnande faktor när det står mellan invandrare och infödda.
Dessutom så är språket den största nyckeln in i ett nytt samhälle, och kan man det ordentligt så är halva integrationsprocessen klar.
Frågan är bara hur det ska utformas. Vad händer om man efter avklarad kurs inte klarar examen? Jag föreslår att man då får helt enkelt plugga om till en omtentamen (som på högskola).
Men vem kommer att få göra det för att få medborgarskap? Ska invandrad arbetskraft från Sverige få göra det (om de vill ha norsk medborgarskap)? Eller ska de som kommer från EU få norsk medborgarskap utan vidare? Vad händer då med amerikanare?
Det är en intressant metod. Det som dock måste förbättras om riksdagen skulle införa något liknande i Sverige är utan tvivel SFI-undervisningen. Det funkar inte som det är nu med analfabeter i samma klass som läkare och ingenjörer.
Däremot finns risken att om SD skulle få en överhängande reell chans att komma in i riksdagen så skulle alliansen (läs FP) lätt kunna lägga språkexamen på förslag, för att sno lite röster från SD. Tyvärr skulle detta inte innebära att även själva undervisningen skulle bli bättre, ty "det finns det inget budgetutrymme för det"...
söndag 19 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar