fredag 30 januari 2009

äntligen?

Blogg.

Jag har väl gått omkring med en viss lust av att starta en blogg, men har aldrig blivit av. Lusten har liksom kommit och gått (som så mycket annat) men nu har man gjort det. Av tristess eller av att man faktiskt har lite grejer som är värda att basuneras ut i denna internetiska (är det ens ett ord?) megaluren, det vet jag inte...det får tiden utvisa.

Språket kommer nog att variera, både engelska och svenska inlägg kommer göras i den mån jag refererar till olika artiklar.

Ett starkt skäl till att jag har valt just denna dag för att starta blogg är för att jag är särdeles irriterad över det faktum att barn med minst en utlandsfödd förälder, är, när det föds i Sverige, automatisk statslös! Statslös! Borde inte en stat som Sverige, som tillskriver sig en massa fint (vi följer FN:s lagar och bestämmanden, och vi har minsann Bris, VAB, lagstadgad semester och allt annat) ta hand om ALLA som föds inom det svenska territoriet? Borde man inte direkt från födseln har sina medborgerliga rättigheter fastlagda? Borde inte det nyfödda barnet vara fullständigt skyddad? Borde man inte vara stolt över vartenda barn som föds i Sverige? Sen, om barnets föräldrar vill byta nationalitet på barnet så är det upp till dem.
Huvudargumentet emot detta är väl att folk kommer att komma hit hög-gravida och föda barnet här så att de kan åtnjuta av det svenska sociala skyddsnätet...på samma sätt som östeuropeer skulle komma hit för att, som dåvarande Statsministern (notera stor bokstav) Persson, på en "social semester" när EU och Schengen utvidgades österut. Hur blev det med det? Jo, ett par år sen kom det en rapport att folk, tvärtemot, flyttade österut.
Om detta skulle bli, alltså att alla födda inom ett svensk territorium (ambassader och dylikt är ju, som bekant, territorium över det land som det representerar. Ex: Zimbabwes ambassad i Stockholm är suveränt zimbabweanskt territorium, även om det ligger i Lidingö) så skulle vi inte vara först inom det. Många andra stater har just detta och det funkar fint (Ex: Amerikas Förenta Stater).
Jag blir bara skitirriterad när man så otroligt uppenbart pratar fint, men gör tvärtom, och sen så ojar vi oss över de som far illa i andra länder. När vi kunde ha förhindrat det.
Nåväl.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar