söndag 19 april 2009

Can't we just be friends!?

DN, SvD (och förmodligen andra nyhetsmedia som köper in sina artiklar av TT) rapporterar om Barack Obamas och Hugo Chavez' möte där Chavez på "knaglig" engelska sa "I want to be your friend" till Obama, samt överräckte en klassisk vänsterbok om väst och Latinamerika.

Det är tydligt att Obama vill markera USAs nya ståndpunkt angående latinamerikas olika nationer. Om Obama vill föra fram demokrati i de länder som inte har det (Cuba och till viss del Venezuela) så är det smart att föra en mer välkomnande politik. Det handlar om att ta bort den stora, överskuggande fienden så att de olika länders befolkning kan åter fokusera på de mer näraliggande problem som medborgerliga fri- och rättigheter. När den stora stygga vargen har gått hem så börjar man märka att huset inte är så stabilt. Det handlar helt enkelt om att ta bort det stora överskuggande hotet så att de mindre hoten kan få samma fokus. Och när dessa får fokus så får regimerna i dessa länder problem. Nu kan de inte längre skylla på den "Stora Satan USA" för att läget är som läget är. Det ska dock poängteras att USA inte är helt oskyldiga heller.

Regimerna i dessa länder har kört nästan samma taktik som typ nazister gör; Skyll på allt annat än dig. Flytta fokus på något helt annat så att folk "glömmer" de verkliga problemen. Ty alla är rädda för spöket under sängen, men ingen vågar se om det faktiskt finns ett där eller ej.

Nu är det bara upp till Obama att se till att Hugo Chavez inte kidnappar den här situationen och än mer befästar sin snart diktatoriska regim.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar