onsdag 4 februari 2009

Bör man hjälpa medborgare som har kommit i kläm pga den ekonomiska krisen?

Det är många som har kommit kläm pga den pågående ekonomiska krisen. Folk har förlorat jobben och tryggheten är inte densamma längre. Men bör man då rucka på systemet för att ge dem extra hjälp?

Nja, jag tror inte det. Det system som finns är skapt för att ta hand om folk som blir arbetslösa och såvidare. Jag ska inte gå in på de försämringar/förbättringar som den moderata alliansen har genomfört då själva systemet finns kvar. Sämre eller bättre, den finns där liksom.

Men vad ska man då göra?

Jo, man bör beordra (faktiskt, beordra) de anställda, såsom handläggare osv, ska ha mycket mer förståelse för de olika fallen som de handskas med. Förståelse för att folk har det jävligt tufft justnu. Förståelse! Riktig förståelse, inte myndighetsförståelse a lá "ja, ja, jag förstår, men tyvärr är det inget du kan göra nåt åt...du får helt enkelt spara eller låna av någon annan..ja, ja....nä, nä, nä (suck) just det...nä...ja, ja det är inget jag kan göra åt...". Det finns inget som är psykiskt jobbigare än att försöka få till någon slags förståelse för sitt problem till en myndighetsmänniska som sitter på andra sidan luren. Det finns inget jobbigare än att försöka förklara varför man ska få uppskov/förskottsbetalning/hjälp till någon som så uppenbart inte bryr sig och bara sitter ut sin tid. Det är vår tids vädjan om nåd!

Fram för med flexibilitet! Fram för mer tillit till medborgaren! Fram för mer förståelse! Fan, det är inget bra klimat justnu, låt oss ta hand om varandra! Låt Staten vara någon som hjälper oss, inte stjälper oss!

Notera här att hjälpa inte inbetyder "ta hand om" utan "underlätta".

Satsningar bör dock göras på att folk ska få träna den där muskeln som finns mellan öronen. Det finns ingen större försäkran för sämre tider som att ha någon slags utbildning! De många industrijobben som förr fanns, under det glada 80-talet, kommer ALDRIG att komma tillbaks. Det är bara att acceptera. De jobben finns i andra länder med lägre löner, mycket lägre löner. Vi kommer aldrig att kunna konkurrera med dessa länder i fråga om massproduktion. Det vi kan konkurrera om är då den mer hjärn-krävande delen av industrin. Innovation, spetskompetens och nytänkande är dagens (inte morgondagens) väg till en bättre "värld". Men det måste ske nu, inte imorgon. Vi kan inte bara sitta och gnälla om att det är politikernas fel att vi förlorar våra jobb. Det är inte politikernas fel, det är ingens fel! Vi gnäller om att våra jobb drar till låglöneländer för att därefter konstatera att man är glad över att priset på platt-tv bara blir lägre och lägre. Så det är kanske vårt fel. Det är ju vi som är marknaden, det är vi som spenderar våra pengar, så det är vi som bestämmer över marknaden. Vi är efterfrågan och vi bestämmer över vad ska produceras och till vilket pris!
Nu blev detta ett stickspår...

Frågan var om man bör hjälpa medborgare som har kommit i kläm pga den ekonomiska krisen.

Svaret blir nja. Satsningar bör göras för att utbilda folk så att de lättare kan få riktiga jobb (eller skapa sina egna) samt att få till mer "snällare" myndigheter. Man bör få till mer flexibilitet i handläggandet, i tolkningar av regelverket. Men för det så ska man inte ändra i systemet.

Det var mina två cents.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar