måndag 2 februari 2009

FP på nya, grumliga, röstfiskande äventyr

Måndagen är här och FP kommer med ett utspel.

DN rapporterar att FP vill ta bort undervisningen i t.ex. matematik och andra kärnämnen som sker för nyanlända medborgare i deras modersmål.

Rent spontant måste jag säga att intergrationen bygger på språk, så till viss del så har de en poäng i att elever ska kunna svenska, men vad som är mer viktigt är kunskap. Om nyanlända inte kan ta till sig livsviktig kunskap så kommer de inte kunna fungera på ett bra sätt ute i samhället. Kunskapsklyftan kommer att se dem ingå i nån slags underklass i den invandrarklass de redan befinner sig i.

Däremot så vore det jättebra om de kunde få blandad undervisningslektioner. Lätt svenska blandad med modersmålet under en och samma lektion. Tanken är att de i en viss takt går över till att endast få undervisning i svenska. På så sätt missar de ingen undervisning och lär sig svenska i en bra takt.

Låt oss inte glömma att lära sig svenska är nog inte en lätt match. Den som säger så inser inte att det finns ca 190 länder som alla har sin version av ett språk. Ty inte ens engelskan har exakt samma stavning eller uttal ens i länder som ligger bredvid varanda: USA-Canada, England-Skottland.
Den som säger emot mig bör försöka åka till Japan och lära sig något nytt, teoretiskt ämne på japanska utan en att få stöd i undervisningen. Me love you long time funkar nog inte på riktigt.

Det som man bör undvika till varje pris är att ersätta vissa lektionspass med modersmålsundervisning. Till exempel att man ersätter ett vanligt matte-pass till förmån till modersmålsundervisning. Det duger inte. Hellre att man sätter in något efter ordinarie skoltid.

Huruvida FP har valt sin linje inför valet 2010 är svårt att säga; det verkar som FP har haft samma linje sen "Leijonkungens" dagar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar