onsdag 4 februari 2009

CSN, centrala studiestjälpningsnämnden

They're at it again!

DN rapporterar att CSN vägrar ge mer pengar (läs: ge mer lån) till de som behöver det.
Ett antal studenter utomlands har sett värdet på sina lån minska då den inhemska valutan i det land de befinner sig i har stärkts gentemot kronan, vilket har resulterat i att pengarna inte har räckt till.

Istället för att hjälpa till och försöka ta bort lite av den stress och press som studenterna upplever, så sätter CSN käppar i hjulet. Vad är det för fel på en myndighet som vägrar låna ut mer pengar?
Det är ju ett lån och per definition så kommer man att betala tillbaks det! Det nya systemet är så upplagt att man kommer att ha betalt tillbaks varenda krona tills den dag man fyller 65. Alltså så är det ingen större fara med att låna ut mer pengar. Ett antagande som vi gör är att studenter generellt är hederligt folk och kommer att betala tillbaks lånet. Ett antagande som inte delas av CSN tydligen.

Är det inte typisk en svensk myndighet eller institution att vara så otroligt oflexibel? Är det inte typiskt att istället för att komma på någon bra lösning så sitter man och stirrar in i muren och vägrar se verkligheten?
Är det inte för medborgarnas bästa som en myndighet finns? Eller är det för att ge oss mer huvudbry?


6 kommentarer:

  1. jaha o vi som arbetar var ska vi wajna om högre lön ditt cp

    SvaraRadera
  2. Det här tycker jag blir en lite större diskussion, det handlar inte bara om att CSN vägrar låna ut pengar. Jag tycker att det här en del av diskussionen om svenska myndigheter ska hjälpa svenskar som drabbas av den ekonomiska krisen.
    Vad som är rätt eller fel är jag inte rätt person att svara på. Men givetvis måste den här frågan upp till diskussion. Studenterna i DNs artikel fick t.ex. en förhöjd månadshyra på 5000 kr, vilket inte är rimligt att klara på lån från CSN.
    Hur tycker du Driven Boyscout att problemet ska lösas?

    SvaraRadera
  3. "Det är ju ett lån och per definition så kommer man att betala tillbaks det"
    var fan har du varit det senaste året? om den definitionen var sann så hade vi inte haft någon kris, pucko!
    det som är typiskt svenskt är att vilken loser student som helst får pengar av staten för att studera, hur många länder är lika generösa som sverige?

    SvaraRadera
  4. Skillnaden mellan Sverige och andra länder är ju just att i Sverige har man rätt till studiemedel där merparten bestàr av làn - speciellt om man studerar utomlands i länder med högre priser än Sverige eftersom det högre taket CSN sätter för dessa länder enbart bestàr av att lànedelen blir högre.

    I de flesta andra länder sà fàr endast vissa studenter studiemedel, i vissa fall det som är toppstudenter, i andra de som har det sämst ställt, men där bestàr oftats hela beloppet av stipendium. Studenterna där blir därför ej skuldsatta fràn studiemedlen.

    Vilket land som är mest generöst kan därför diskuteras, men med tanke pà den 4% räntan som ligger pà CSN làn fràn dag 1 du lànar en krona, sà màste jag säga att Sverige är làng ifràn generös mot sina studenter. Däremot tillàter vàrat system att alla har möjligheten att studera vidare och inte endast de med rika föräldrar, de som är duktiga pà sport, och nàgra fà toppstudenter. Fler som studerar leder till ett mer utvecklad samhälle - men det kanske är nàgot dàligt?

    Diskussionen om extra CSN làn under en ekonomisk kris för utlandsstudenter är ej en diskussion om att 'hjälpa' svenskar i kris - eftersom extra làn visst skulle hjälpa dessa studenter, men de blir betalskydiga en större summa. Till skillnad fràn förhöjda bidrag och annat som mottagaren inte behöver betala tillbaka.

    Och inte beror väl dagens ekonomiska kris pà att f.d. studenter inte betalar tillbaka sina làn!

    Själv var dock jag väldigt glad att kronan fallit som àterbetalande f.d. studen som bor i utlandet.

    SvaraRadera
  5. Kul att bli kallad gnällspik, pucko och cp innan lunch!

    Det jag "gnäller" över är att studenter (som de facto, i sverige, överlever på ca 7300 kr per månad och därmed en tusenlapp under existensminimum. Ca 50% av den inkomsten (lån+bidrag) går till hyran. Resterande ca 3500 ska räcka till studentliteratur(ca 1200 kr), 2500 kronor ska räcka till övriga räkningar, typ telefon, internet, hemförsäkring, grovt räknat 900 kr. 1500kr ska då räcka till mat, SL-kort och allt sånt. Kvar blir det ca 100-300kr per månad om inget oförutsett sker, till exempel att man måste laga tänder eller liknande) skickas till far-away places med en försäkring om att det de får ska räcka till en hygglig standard. Men när spelreglerna ändras (oavsett ekonomiskt läge, till exempel den rådande krisen) så vägrar CSN inse verklighetens natur och ändra på sig själv. Oflexibilitet är bland det värsta jag vet!

    Den rådande krisen beror främst på att man har lånat ut till folk som redan från början inte har kunnat betala tillbaks sina lån. Det är inte så med studenter som förväntas ta examen och därmed kommer att kunna få jobb relativt snabbt efter examen (är det sagt). Anonym måste hålla med om att det är en viss skillnad att låna ut pengar till någon som inte har någon finansiell säkerhet i form av en examen (stereotypt, men ni förstår andemeningen) och till någon som om ett par år kommer vara civilingenjör med en bra ingångslön.

    Till den som ville veta var han skulle gnälla om för att få högre lön: Du får lön. Studenter får lån. Låt oss säga att du tjänar 20000 per månad, så "tjänar" studenter ca -4500 per månad. Notera gärna minustecknet. Det är inte en lön, det är en skuld. Du jobbar 8hr per dag, kommer hem och kan göra "vad du vill". 5 dagar i veckan. Helgerna är vad du gör dem till. Studenter kommer hem, fortsätter plugga till nångång runt 22-tiden ibland mer. 6-7dagar per vecka. Och gud nåde den som inte klarar tentamen! Då blir det inte roligt för den personen! Ovanpå det så är det flera stressfaktorer som pressar studenter.

    Det finns dock en intressant aspekt i det hela och det är om svenska myndigheter ska hjälpa svenskar som har hamnat i kläm pga den ekonomiska krisen. Själv har jag inte funnit nåt bra svar på den och ska fundera vidare och sedan blogga nåt roligt och intressant svar.
    Kul med alla kommentarer!

    SvaraRadera